Četkanje dva puta dnevno, čišćenje zubnim koncem jednom dnevno i čišćenje kamenca dva puta godišnje osnovna su pravila za održavanje zdravih zubiju i usne šupljine. Slijedite li ih velike su šanse da vas niže navedenih sedam znakova koji vam govore da morate kod zubara neće zadesiti, ali u svakom slučaju dobro je znati na šta najčešći dentalni problemi ukazuju

Oštra bol

Osjetite li iznenadnu oštru bol u jednom ili više zuba prilikom zagriza, može biti da imate rupe u zubima i da zubi propadaju. Krivac za to je kiselina nastala iz šećera iz hrane koju jedemo. Kad rupe u zubima postanu duboke dolazi do osjetljivosti i s vremenom do propadanja zubiju.

Ako se bol javlja retko i nije ograničena na jednu tačku, nije ništa zabrinjavajuće, ali ako traje, odnosno ponavlja se tokom sedam dana ili duže, trebali biste posetiti zubara.

Pulsirajuća bol

Ako, kao u prethodnom slučaju, traje duže od sedam dana, pulsirajuća bol u zubima može značiti da tokom spavanja čvrsto stišćete i škripate zubima. Dugotrajna bol koju prate natečeni desni također može biti posljedica upale zuba, odnosno infekcije njegovog korijena. Samo zubar može reći o čemu se tačno radi.

Žuti ili zubi s mrljama
Možete odahnuti: žuti ili zubi s mrljama gotovo nikada nisu znak ozbiljnog dentalnog problema. Mrlje nastaju od ispijanja kafe, čaja, vina ili drugih napitaka tamne boje.

“Ako se bol u zubu javlja retko i nije ograničena na jednu tačku, nije ništa zabrinjavajuće

Zubne paste ili trake za izbjeljivanje mogu riješiti problem, ali najbolje ga je izbjeći u potpunosti tako da nakon konzumiranja takvih pića odmah operete zube ili samo isperete usta običnom vodom. Izrazito smeđe mrlje uglavnom su posledica uzimanja određenih antibiotika ili drugih lijekova. Ni u ovom slučaju zubi nisu oštećeni, a mogu se ukloniti zubarskim kozmetičkim postupkom.

Klimav ili iskrivljen zub

Klimanje, razdvajanje ili, u najgorem slučaju, ispadanje zubi ukazuju na parodontozu kod koje dolazi do gubitka koštane mase oko ustiju i vilice.

Bolest je posledica nedovoljne higijene zuba i usne duplje zbog čega bakterije stvaraju tanak sloj na zubima poznat kao plak koji se s vremenom pretvara u kamenac i zatim se može proširiti na zubno meso te na kosti oko ustiju. Odmah otiđite stomatologu osjetite li da vam se zub klima ili se iskrivio.

Crveni desni koji krvare ili su natečeni

Može biti nuspojava trudnoće ili neke druge hormonalne promene, ali i posljedica nakupljanja bakterija.

Ako krvarenje desni i natečenost nestanu nakon dan dva četkanjem i čišćenjem zubnim koncem, ne morate brinuti. No, ako problem potraje više od sedam dana vjerojatno je reč o nekoj parodontnoj bolesti, stoga hitno zubaru!

Rane u ustima
Bolne ranice u ustima često nastaju zbog konzumiranja previše citrusa, ljute ili prevruće hrane. Prestane li bol nakon dva, tri dana, nije ništa ozbiljno, ali potraje li duže može značiti ozbiljan nedostatak vitamina A važnog za kolagen i vezivna tkiva koji čine jezik.

Jedite više spanaća, šargarepe i slatkog krompira, odnosno batata, a ako se stanje ne poboljša posetite zubara.

Bolni desni
Bole li vas desni kad udišete hladni zrak ili kad pijete vruću ili hladnu tečnost, verojatno imate karijes ili se zubno meso povuklo s korena zuba što se vrlo često događa zbog škripanja zubima ili prejakog četkanja.

Uz bol mogu se pojaviti i crvene ili bele tačke koje su najčešće posljedica uzimanja određene hrane, lijekova. Ako mrlje ne prođu nakon sedam dana posetite zubara.

IZVOR: http://dnevnik.hr/