Kako sa fiksnom protezom

Ulazeći u terapiju fiksnim ortodontskim aparatima, svi pacijenti su uzbudjeni i uglavnom i srećni. Imaju na umu da su počeli terapiju koja ce na bolje izmeniti njihov osmeh a vrlo često i spoljašnji izgled. Lepo raspoređeni zubi, lakše će se održavati, pa će i incidencija karijesa i parodontopatije biti manja. Zato  se ulaze i u svoje zdravlje a ne samo u lepotu.

ALI TREBA IMATI NA UMU NEKOLIKO STVARI:

Nošenje fiksne proteze je  dug proces. Nikad ne treba smetnuti sa uma da je važnije da su zubi zdravi nego da su lepo poređani. Iz tog razloga higijena mora biti besprekorna. Znači, zubi se ne smeju više prati na brzinu i „manuti k’o mačka repom“. Higijena se mora podići na mnogo viši nivo i zube prati detaljno i pažljivo, svaki zub posebno, naročito obratiti pažnju na delove zuba između bravica i gingive jer su to predilekciona mesta za skupljanje dentalnog plaka. Po potrebi uvesti u rutinu interdentalne četkice i rastvore za ispiranje usta na bazi fluora.

Sutradan po stavljanju fiksnog aparata svi zubi bole. Nije to jak bol, ali se oseća određena napetost i zubi trne kad se žvaće čvrsta hrana. Te tegobe ne traju sve vreme terapije. Najjače su prva tri dana po stavljanju aparata a onda polako se smanjuju i nestaju. Uvek kad se proteza zategne javljaju se ponovo ali više nikad i toj meri. Pacijentima koji zbog tegoba ne funkcionišu normalno  savetuje se uzimanje nekog analgetika koji se koristi i za glavobolju, brufen, kafetin, analgin….

ŠTA SE NE SME RADITI:

Odgrizanje hrane prednjim zubima, naročito jabuka, hamburger…

Sve vrste  bombona su zabranjene. One si ili lepljive ili tvrde,  a ni jedno ni drugo protezi ne odgovara

Žvake se ne preporučuju takođe. Ko nije žvakao žvake nek ne počinje, a ko ih se ne odriče, onda nek žvaće  žvake bez šećera

Nokti , zanoktice da se ne grickaju

Ne jede se ništa tvrdo: orasi, bademi lešnici, kikiriki, pistaći. Sve to može mleveno ali krupna jezgra ne

I na kraju veliki neprijatelj proteze su kokice jer uvek ima neka koja se nije iskokala, a i pune su ljuspica koje se zakače za protezu i zube, pa je pranje zuba posle  njih projekat

ŠTA AKO NEŠTO IPAK SPADNE SA PROTEZE:

Obavezno se javiti svom ortodontu i zakazati termin. Ne čekati redovnu kontrolu. Kako terapija napreduje sve je veći problem lepljenje bravica koje su spale, jer su sile pomeranja zuba jače.