Kako sačuvati oralno zdravlje dece

2.deo higijena

Prvi, mlečni zubi rastu u individualnom vremenskom opsegu. Neke bebe se i rode sa mlečnim zubom, a neke nemaju ni jedan zub sa godinu dana. Bez obzira na vreme nicanja prvog mlečnog zuba, mlečna denticija se kompletira do 2,5 godine i čine je 20 zuba, 10 gore i 10 dole. Kod nas se nicanju zuba pripisuju brojne tegobe, temperature nervoze odojčeta I slično. Realno dete večeras može biti subfebrilno i sutra se probuditi sa zubom. Svaka temperature koja duže traje nije od nicanja mlečnih zuba.

Sa nicanjem mlečnih zuba treba početi i sa njihovom higijenom. Zubi s nežno prebrišu suvom čistom  mekanom krpicom, a polako treba uvoditi i četkicu za pranje zuba koja treba biti mala i vrlo mekana.

Roditelji, naročito oni koji su se i sami napatili sa zubima često su vrlo motivisani makar u početku da im dete ima zdrave zube. Neka istraživanja prof Markovića kazu da do uzrasta dve godine 40% roditelja pere deci zube, a sa 6 godina taj procenat je svega 18,6%. Treba posebno naglasiti da dete dok ne nauči da piše, nije dovoljno manuelno spretno da valjano opera svoje zube i da do tog doba higijenu sprovode roditelji. Čisti zubi se ne kvare  i dobra higijena i zdrave navike će na duge staze uštedeti puno i bola i novca.

Pasta za pranje zuba DA ali pasta za decu i tek posle navršene treće godine života kad dete nauči da pljune.

Ne manje važno je i uobročiti dete. Hrana spušta PH vrednost u ustima , nastaje kisela sredina koja ako se dugo u ustima održava izaziva demineralizaciju gleđi i pojavu karijesa. Dete nek jede šta voli, ali nemojte mu staviti kesicu smokija, da se ono  igra i svaki čas malo jede. Nek jede glavni obrok, nek pojede i slatkiše, ali mu operate  posle zube i nek ne jede do sledećeg obroka.  A i da demistifikujemo  čokoladu, one jeste i slatka i lepljiva ali je posle nekog vremena pljuvačka rastvori i spere sa zuba. Čestice smokija, čipsa i drugih grickalica se ne rastvaraju, dugo ostaju u ustima i održavaju kiselu sredinu pa ih je potrebno ukoniti mehaničkim čišćenjem.

Imajte u vidu da ako ste i grešili i ako već dete  ima karijese, nikad nije kasno ispaviti greške i početi više brinuti o zdravlju zuba i usta. Kod dece tako ulažete u zrdavlje budućih stalnih zuba, a kod odraslih ulazete ne samo u zdravlje već i u lepotu.