Kako sačuvati oralno zdravlje dece

4.deo posledice karijesa

Nicanjem mlečnih zuba menjaju se odnosi u ustima. Menjaju se i neke oralne funkcije.  Sa nicanjem mlečnih molara (četvorke i petice), konzistencija hrane treba da bude čvršća, dete treba da uči da žvaće hranu. Prednji zubi koji i prvi niču, prave prepreku jeziku i pomažu boljem izgovoru glasova.

Mlečni zubi nisu predviđeni da traju ceo život ali se neki menjaju tek sa 10, 12 godina i to treba imati na umu kad se razmišlja o njihovom očuvanju.

Pokvareni mlečni zubi takođe bole, i to bole isto kao i stalni zubi. Od jako pokvarenih mlečnih zuba moze da se i otekne a te infekcije kod dece po pravilu su mnogo dramatičnije nego kod odraslih. Zub od kojeg je dete oteklo treba drenirati, otvoriti, i prvom prilikom, kad se smiri infekcija i izvaditi. Čačakanje hrane iz karijesom ošećenog zuba nije rešenje na duge staze. Zamislite i sebe da godinama čačkate hranu iz neke šupljine u zubu. Takav mlečni zub je jedan kontejner bakterija koje izazivaju karijes i samo će ugroziti i druge zdrave zube.

Zabluda je da takvi gangrenozni  mlečni zubi čuvaju neki prostor za stalne zube. Samo mlečni zub koji je zdrav i ima očuvane dimenzije je  čuvar prostora za stalne zube.

Budite uvereni  da sanacijom mlečnih zuba i njihovom dobrom higijenom Vi stvarate kod deteta u ustima povoljan ambijent za nicanje stalnih zuba, odnosno, stalni zubi će  rasti u zdravim ustima bez karijesa.