Kako sačuvati oralno zdravlje kod dece

   1. deo trudnoća

Briga o oralnom zdravlju deteta počinje jos u trudnoći. Budući roditelji  najpre treba da saniraju svoja usta i zube, jer je karijes infektivno obolenje koje se detetu može preneti poljubcem. Kod nas, na sreću,  još uvek u državnim ustanovama postoji mogućnost besplatnog stomatološkog zbrinjavanja za period trudnoće pa sve do navršene prve  godine deteta.

Poneke trudnice zbog nekih prestarih narodnih verovanja izbegavaju posete stomatologu, uz neka navodna opravdanja da zube u trudnoći ne valja vaditi, popravljati  jer će se desiti ovo ili ono… Na stranu sve te zablude, ono što se u trudnoći ne preporučuje je:

  1. Snimanje zuba u prvom trimestru trudnoće. I kasnije rtg snimanje treba raditi samo u hitnim slučajevima i uz sve mere zaštite
  2. Beljenje zuba se ne radi u trudnoći bez obzira na tehniku
  3. Implante i druge hirurške intervencije treba odložiti za posle trudnoće

Zbog promenjenog hormonskog statusa i posledičnog gingivta posebnu pažnju treba obratiti na obuku o održavanju adekvatne oralne higijene uz upotrebu svih pomoćnih sredstava, tečnosti za ispiranje usta sa fluorom, konca i interdentalnih četkica.

Mora se insistirati na pojačanoj edukaciji i stomatološkom zbrinjavanju trudnica. Tu mogu mnogo da pomognu specijalisti ginekologije koji će savetovati i obavezne stomatološke preglede.